به گزارش اخبار جهادی، اعضای هیئت اعزامی وزارت دفاع سوریه به نمایشگاه بینالمللی صنایع دفاعی ترکیه (Idef 2025)، از غرفه شرکت بایکار (تولید کننده پهپاد) بازدید کردند. اعزام این هیئت سوری به ترکیه با هدف ارتقای توانمندیهای دفاعی و افزایش سطح فنی ارتش حکومت الجولانی انجام شده است.
وزارت دفاع ترکیه نیز پیشتر اعلام کرد که دولت جدید سوریه به صورت رسمی از آنکارا برای تقویت توان دفاعی این کشور درخواست کرده است. طبق اعلام مقامات آنکارا، ترکیه در گام اول به ارائه آموزش و مشاوره و حمایت فنی برای تقویت توانمندیهای دفاعی سوریه خواهد پرداخت.
پس از حضور هیئت سوری در غرفه بایکار، برخی منابع مدعی شدند که وزارت دفاع حکومت الجولانی در حال بررسی امکان خرید پهپادهای نظامی از شرکت ترکیهای «بایکار» است. این تصمیم، در صورت نهایی شدن، گامی دیگر در مسیر تقویت روابط نظامی و امنیتی میان ترکیه و دولت الجولانی خواهد بود؛ روابطی که طی سالهای گذشته به شکل پیوسته در حال تعمیق بوده است.




شرکت بایکار، سازنده پهپادهای مشهور «بیرقدار» به عنوان یکی از نمادهای قدرت نوظهور نظامی ترکیه در عرصه فناوریهای دفاعی شناخته میشود. بهکارگیری و تجربه حضور این پهپادها در میدانهای نبرد مختلف از جمله لیبی، قرهباغ و اوکراین نشاندهنده قدرت تأثیرگذاری آنها در جنگهای نامتقارن و عملیاتهای ضربتی است. اگرچه پهپادهای بیرقدار به دلیل عملکرد ضعیف در انجام حملات و تسلیم کامل در برابر سامانههای پدافندی، به لات کوچه خلوت معروف شدهاند اما به نظر میرسد دولت الجولانی نیز قصد دارد از این فناوری برای تقویت توان نظامی خود بهرهبرداری کند.
این تحول را نمیتوان جدا از روابط راهبردی ترکیه با دولت جدید سوریه دانست. ترکیه طی سالهای گذشته، نقش مهمی در تثبیت موقعیت سیاسی و نظامی دولت الجولانی در شمال و اکنون اکثر مناطق سوریه ایفا کرده است؛ از تسهیل گردش مالی و پشتیبانی لجستیکی گرفته تا آموزش نظامی و تأمین تسلیحات سبک و نیمهسنگین. گزارشهای متعددی از همکاری نهادهای اطلاعاتی ترکیه با ساختارهای امنیتی دولت الجولانی طی سالهای اخیر منتشر شده و اکنون نیز این همکاریها ادامه دارد.
از نگاه آنکارا، حمایت از حکومت جدید سوریه – که همسو با اهداف استراتژیک ترکیه عمل کند – به معنای ایجاد منطقه حائلی امن در برابر نفوذ گروههای کُردی، داعش و حتی برخی از گروههای مسلح سوری است. در این چارچوب، تجهیز دولت الجولانی به فناوریهای پهپادی نهتنها توان عملیاتی آن را ارتقاء میدهد، بلکه به ترکیه این امکان را میدهد تا از راه دور، مدیریت و هدایت دقیقتری بر تحولات میدانی سوریه داشته باشد.
در صورت نهایی شدن این قرارداد، باید منتظر تحولات جدیدی در ساختار نظامی دولت الجولانی بود؛ تحولاتی که ممکن است توازن قوا در سوریه را بار دیگر به چالش بکشد و موجب افزایش رقابتهای امنیتی میان بازیگران مختلف منطقه شود. باید منتظر ماند و دید آیا تلآویو در خصوص تجهیز ارتش سوریه به پهپادهای ترکیهای سکوت خواهد کرد یا خیر؟
گفتنی است تا پیش از جنگ اوکراین، رسانههای ترکیه و طرفداران افراطی این کشور با استناد به پیشینه عملکرد بیرقدار در جنگهای قره باغ، لیبی و… دست به تبلیغات دروغین و گسترده برای این پهپاد میزدند. اما واقعیات میدانی در جنگ اوکراین نشان داد که بیرقدار هیچ شانسی در برابر سامانههای پدافندی پیشرفته ندارد و فقط به درد نبرد با گروههای شبه نظامی یا دشمن بیدفاع میخورد!
انتهای پیام/