اخبار جهادی – گروههای کُردی علیرغمعدم تمایل غربیها و تعدادی از کشورهای منطقه و تلاش در زمینه ایجاد فاصله در بین آنها و ایران، ولی همواره ارتباطات خود را با ایران حفظ کرده اند. ارتباطات مستقیم و مثبت این گروهها با تهران، پس از ظهور داعش و قدرت گرفتن این گروه تروریستی باعث شد تا نیاز گروههای کردی به حمایتهای جمهوری اسلامی ایران بیشتر احساس شود.
از طرفی جمهوری اسلامی ایران که همواره نگاهش نسبت به کُردها به عنوان یکی از اقوام تاریخی ایران بود، سعی داشت این روابط را حفظ کرده و حتی افزایش دهد. بر همین اساس، چتر حمایتی ایران بر سر این گروهها گستردهتر شد و نسبت به گذشته به طور قابل توجهی افزایش یافت. متاسفانه تاکنون به عملیاتهای مشترک و نحوه تعامل و همکاری مستشاران ایرانی با کُردهای عراق و کُردهای سوریه، به اندازه کافی پرداخته نشده است.
رفته رفته روابط گروههای کُردی با تهران عمیقتر گردید و روز به روز بهتر شد. گروههای کُردی با همکاری، حمایت و در بعضی مواقع، حتی هدایت ایران، عملیاتهای ضد تروریستی متعددی علیه داعش و سایر گروهها انجام دادند. کمی جلوتر و پس از شکستهای پی در پی داعش و باز پس گیری مناطق تحت اشغال گروهک تروریستی داعش توسط گروههای کردی، ساماندهی بهتر و ایجاد ساختار مناسبتر در گروههای کُردی ضرورت بیشتری پیدا کرد که همانند گذشته شهید حاج قاسم سلیمانی و یارانش، نقش پررنگی در تحقق این امر داشتند. لذا ارتباطات میان تهران و گروههای کُردی به دلیل نوع نگاه و سبک کاری حاج قاسم تداوم یافت.
با کمرنگ شدن خطر داعش، نیروهای مقاومت سنجار که نقش پر رنگی در شکست داعش در محور سنجار و اطراف آن داشتند، به سازمان حشد الشعبی عراق ملحق شدند. به نوعی میتوان گفت تنها یگان وابسته به حزب کارگران کردستان (پکک) که در حشد الشعبی حضور دارند، یگانهای مقاومت سنجار (ybş) هستند.
همکاری ایرانیها و گروههای کُرد مانند نیروهای دموکراتیک سوریه (SDF)، نیروهای مقاومت سنجار و… علیرغم تهدیدات و دخالت آمریکاییها، راضی کننده بود اما اصلا برای غربیها و برخی کشورهای منطقه قابل درک و پذیرش نبود. همین موضوع باعث شد تا پس از شهادت حاج قاسم سلیمانی، ارتش ترکیه به عنوان متحد آمریکا و اسرائیل در منطقه، به بهانه مقابله با پکک حملاتی را علیه نیروهای کُرد ترتیب دهد. هنوز هم از این دست حملیات وحشیانه به گروههای کردی توسط ترکیه ادامه دارد ولی نتوانسته هیچگونه خللی در مسیر مقاومت و تلاش گروههای کُردی در راه رسیدن به اهداف، بوجود بیاورد. گروههای کردی علیرغم تمامی مشکلات در صحنه حضور دارند و از جانفشانی همرزمان وفادار و مصمم خود برخوردار میباشند و البته شهدایی نیز در این راه تقدیم کردهاند.
یکی از افراد برجسته در که حملات سالهای اخیر ترکیه به شهادت رسید، سعد علی بدل، فرمانده تیپ ۸۰ حشد الشعبی بوده است. این شهید فرمانده نیروهای مقاومت سنجار بود و نقش پر رنگی در شکست گروه تروریستی داعش در سنجار داشت.

اسامی فرماندهان و افراد برجسته یگان مقاومت سنجار (YBS) که توسط ارتش ترکیه در عراق ترور شدند به شرح ذیل است:
- سعید حسن سعید (سنجار، ۲۵ مرداد ۱۴۰۰ – حمله پهپادی ترکیه)
- مروان بدل (۱۶ آذر ۱۴۰۰، شمال عراق – حمله هوایی ترکیه)
- سلیمان یوسف (۱ اسفند ۱۴۰۰، منطقه باب شلو در حومه سنجار – حمله پهپادی ترکیه)
- سعد علی بدل مقلب به چکو، فرمانده کل تیپ ۸۰ حشد الشعبی (۸ اسفند ۱۴۰۱، سنجار – حمله پهپادی ترکیه)
- آکر جفری (۸ اسفند ۱۴۰۱، سنجار – حمله پهپادی ترکیه)
- شیرزاد قیرانی (۱۰ اسفند ۱۴۰۱، سنجار – حمله پهپادی ترکیه)


در این میان، اسامی و اطلاعات دیگری نیز وجود دارد که انتشار آن در بازه زمانی فعلی ممکن نیست اما به طور کلی میتوان گفت هر فرمانده کُردی در عراق که با حاج قاسم سلیمانی، نق، سازمان حشد الشعبی و مقاومت همکاری مستقیم داشت، بهطور دقیق توسط ترکیه و با پشتیبانی اطلاعاتی آمریکا ترور شد. ترکیه علاوه بر سوریه، اقدامات متعددی علیه محور مقاومت در عراق ترتیب داده است اما این دست از اقدامات به دلیل حسیاسیت پایین برخی اخبار ترور در عراق نسبت به سوریه، در معرض فراموشی قرار دارند.
نقش آنکارا برای افزایش حضور در مناسبات منطقهای و تلاش برای تبدیل یک موقعیت منفعلانه جغرافیایی به یک وضعیت فعالانه ژئوپلیتیک، جای تامل و بررسی دارد که در این یادداشت نمیگنجد. بایسته بود زمانی که ترکیه برای تبدیل خود از دنبالکننده صرف تحولات منطقهای، به طراح اصلی معادلات قدرت در غرب آسیا، اقدامات خود را آغاز کرد، تدبیر و چارهاندیشی متناسب صورت میپذیرفت که متاسفانه این مهم، مورد غفلت و کوتاهی قرار گرفت.
انتهای پیام/