شرکت KBM برای طراحی این موشک از موشک ۹K114 Shtrum الگو برداری نموده است. اشتورم نیز مانند اتاکا طراحی شرکت KBM بوده و بهروش هدایت فرمانی رادیویی (SACLOS) به سمت هدف بهره میبرد. استفاده از اشتورم بهعنوان الگوی توسعه باعث کاهش هزینه نهایی تولید میشد. روش هدایت SACLOS یا Semi-automatic command to line of sight به معنی هدایت نیمه خودکار در خط دید اپراتور است. در این روش اپراتور بهصورت پیوسته یک دستگاه دید (انواع دوربین هدف یاب حرارتی، فروسرخ، اپتیکی و یا هدایت رادیویی) را در حالی که موشک در حال پرواز است، به سمت هدف نشانه میگیرد. بهدلیل استفاده از هدایت رادیویی در موشک Shtrum ، امکان ایجاد اختلال الکترونیکی بر روی این نوع موشک وجود داشت، به همین دلیل موشک آتاکا نسبت به نسل قبل خود یعنی اشتروم دارای مقاومت بیشتر در برابر اقدامات متقابل الکترونیکی شد. همچنین موشک ۹M120 Ataka نسبت به موشک نسل قبلتر خود ۹K114 Shtrum دارای وزن، برد، سرعت و قدرت نفوذ بیشتر است.
دو موشک ۹M120 Ataka و ۹K121 Vikhr با اینکه توسط دو شرکت متفاوت تولید شده و از نحوه هدایت متفاوت بهره میبرند، گاهی با هم اشتباه گرفته میشوند. بهطور کلی دو موشک ویخر و اتاکا دارای ماهیت جدا از همدیگر هستند.
اتاکا دارای چندین گونه با کاربردهای متفاوت است که در ادامه معرفی میشوند:موشک ۹M120: این نسخه پایه گونه ضد زره است که از خرج گود دوگانه برای نفوذ در اهداف زرهی با زره واکنشی (لینک) بهکار میرود.
– موشک ۹M120F: این نسخه از کلاهک ترموباریک به منظور اثر گذاری بیشتر بر علیه ساختمان ها و سنگر های بتنی و اهداف غیر زرهی بهکار میرود.
– موشک ۹M120O: این نسخه حامل سرجنگی ترکش شونده میلهای است که بر علیه بالگردها بهکار میرود و دارای فیوز مجاورتی بوده که در فاصله چهار متری هدف فعال میشود.
– موشک ۹M120M: نسخه ارتقا یافته گونه ضد زره موشک با حداکثر برد هشت هزار متر
مشخصات موشک ضد زره ۹M120:
حداکثر برد : ۶ کیلومتر (در نسخه M به ۸ کیلومتر ارتقا یافته است)
حداکثر سرعت : ۵۵۰ متر بر ثانیه ( مافوق صوت)
هدایت : فرمانی رادیویی در خط دید *
وزن : ۴۹.۵ کیلوگرم
طول : ۱۸۳۰ میلی متر
قطر : ۱۳۰ میلی متر
میزان نفوذ در زره : ۸۰۰ میلی متر ( در نسخه M به ۹۵۰ میلی متر ارتقا یافته است)
انتهای پیام/
منبع: تحولات جهان اسلام