۱- درگیری بین چه طرفهایی رخ داده است؟
درگیریهای امروز سودان بین نیروهای عبدالفتاح برهان، فرمانده ارتش و رئیس شورای حاکمیت انتقالی سودان و محمد حمدان دقلو معروف به حمیدتی، معاون اول برهان و فرمانده نیروهای واکنش سریع رخ داده است.
۲- علت این درگیریها چیست؟
جنگ قدرت و اختلافات بین حمیدتی و برهان علت اصلی این درگیریها است. طبق توافق گروههای مدنی و شورای حاکمیتی نظامی سودان برای حل و فصل بحران سیاسی این کشور در ۱۴ آذر ۱۴۰۱، تمامی گروههای مسلح به ویژه “نیروهای واکنش سریع” باید در یک دوره زمانی معین در نیروهای مسلح سودان ادغام شده و هیچ گروه شبه نظامی در این کشور تشکیل نشود.
۳- حکومت سودان در کنترل چه کسی قرار دارد؟
در حال حاضر حکومت سودان در کنترل ژنرال عبدالفتاح برهان قرار دارد و دولت انتقالی پس از کودتای دوم ارتش سودان از قدرت خاصی برخوردار نیست.
۴- ریشه بحران سودان در چیست؟
در جریان کودتای سال ۲۰۱۹ میلادی ارتش سودان علیه دولت این کشور، عمر البشیر از قدرت برکنار شد و عبدالله حمدوک به عنوان نخستوزیر دولت انتقالی (به مدت سه سال) انتخاب شد. همچنین شورای انتقالی سودان با ۱۱ عضو از مقامات نظامی و سیاستمداران (همراه با ارتش) تشکیل شد که البته به علت عدم انتخاب نماینده شرق سودان یک کرسی آن خالی مانده است.
دولت انتقالی حمدوک نیز در آگوست سال ۲۰۱۹ میلادی، با مشارکت ارتش و ائتلاف سیاسی آزادی و تغییر (الحریه و التغییر) تشکیل شد و در اکتبر سال ۲۰۲۱ با کودتای مجدد ارتش سودان مواجه شد. کودتای دوم ارتش با اعتراض مردم و طرفداران دولت انتقالی مواجه شد اما راه به جایی نبرد تا اینکه گروههای سیاسی و نظامی سودانی در ۱۴ آذر ۱۴۰۱ تحت تاثیر فرماندهان ارشد ارتش بر سر یک دوره انتقالی ۲۴ ماهه توافق کردند که از زمان انتخاب نخست وزیر انتقالی آغاز خواهد شد. اما این فرآیند مجددا با اردوکشی و جنگ قدرت حمیدتی و برهان روبرو شده و سرنوشت سودان همچنان دستخوش تغییرات خواهد بود.
انتهای پیام/
منبع: تحولات جهان اسلام