اولین کتاب با موضوع سلفی گری جدید در سوریه به چاپ رسید و در آن به بررسی ابعادی جدید از جریان سلفی گری همچون سیر تکامل سلفی گری و گروه های نو سلفی، پرداخته شده است.
به گزارش اخبار جهادی کتاب «نوسلفیگری در سوریه» به قلم «سیدعلی نجات»، پژوهشگر جریانهای اسلامی و نویسنده کتابهایی همچون «بحران سوریه و بازیگران منطقهای» و «کالبدشکافی داعش»، توسط پژوهشکده مطالعات راهبردی منتشر شد.
مطالب کتاب «نوسلفیگری در سوریه» در پنج فصل سازماندهی و تنظیم شده است: فصل اول با عنوان «چارچوب نظری» پس از بررسی چیستی و هستی مفهوم گفتمان و مفاهیم و مؤلفههای اساسی نظریه گفتمان لاکلا و موف نظیر مفصلبندی، دال و مدلول، نقطه کانونی یا دال مرکزی، تزلزل یا بیقراری، غیریت، برجستهسازی و حاشیهرانی، رقابت، اسطورهسازی و غیره به تبیین مؤلفههای گفتمان نوسلفیگری اشاره شده است.
فصل دوم تحت عنوان «سیر تکوینی گفتمان نوسلفیگری»، پس از بررسی موجهای پنجگانه سلفیگری و نظریهپردازان آن از جمله سید قطب، ابو محمد المقدسی، ابو قتاده الفلسطینی، ابو عبدالله المهاجر، ابو مصعب السوری، ابوبکر ناجی، عبدالله بن محمد و غیره به مهمترین اصول نظری و عملی گفتمان نوسلفیگری پرداخته شده است.
در فصل سوم با عنوان «تبارشناسی نوسلفیگری در سوریه» به ریشههای گفتمان نوسلفیگری سوریه از قرن بیستم تا مهاجرت پیکارجویان جهادی خارجی به سوریه پس از بحران سال ۲۰۱۱ اشاره شده است. در این فصل به بررسی ریشههای گفتمان سلفیگری سوریه در قرن بیستم، نقش اخوانالمسلمین سوریه و دلایل گرایش آنها به خشونت، نحوه شکلگیری گروه پیشتازان رزمنده (الطلیعه المقاتله) و تأثیر حمله آمریکا به عراق در تشدید فعالیت گروههای سلفی جهادی در سوریه مورد بررسی قرار گرفته شده است.
فصل چهارم تحت عنوان «گروههای نوسلفی فعال در سوریه» به نحوه شکلگیری، ساختار تشکیلاتی، اهداف و راهبردها، کانالهای تأمین منابع مالی و جنایتهای گروههای جبهه النصره، داعش، لواء التوحید، احرار الشام، صقور الشام، جیش الاسلام، انصار الشام، لواء الحق، جبهه اسلامی کردی، جند الاقصی، جیش السنه، فیلق الشام، اجناد الشام، و همچنین وجوه تشابه و تفاوت این گروهها اشاره شده است.
فصل پنجم با عنوان «عوامل ثبات و تزلزل گفتمان نوسلفیگری در سوریه» به عوامل رشد و ثبات و دلایل تزلزل و بیقراری گفتمان نوسلفیگری در سوریه اشاره شده است.
بخش پایانی کتاب نیز به نتیجهگیری و بیان یافتههای پژوهش و ضمائمی در مورد معرفی فرماندهان نظامی – سیاسی گروههای نوسلفی سوریه و نقشه جغرافیایی مناطق تحت تصرف ارتش سوریه و گروههای نوسلفی اختصاص دارد.
کتاب «نوسلفیگری در سوریه» که با مقدمهای از دکتر «قدیر نصری»، دانشیار علوم سیاسی دانشگاه خوارزمی تهران آغاز میشود، در قطع وزیری در ۲۶۴ صفحه و با قیمت ۱۵۰٫۰۰۰ ریال روانه بازار نشر شده است.
منبع:مهر